FAQ 7 Wonders Duel

FAQ 7 Wonders Duel

Nie, wybierasz je w tajemnicy. Ujawniony zostaje jedynie ten, który wybierzesz, pozostałe 2 wracają do pudełka bez odkrywania.

STRONA 12 - Mitologia egipska - ANUBIS

Poniższe zdanie zastępuje opisany w instrukcji efekt działania Anubisa:

"Odrzuć kartę użytą wcześniej do budowy Cudu (własną albo przeciwnika). Gracz, który stał się celem tej akcji, nie traci natychmiastowego efektu zapewnionego wcześniej przez dany Cud (monet, żetonów postępu, zbudowanych lub odrzuconych kart ani powtórzonego efektu).

„Uszkodzony” Cud można odbudować, raz jeszcze uzyskując jego efekt."

STRONA 12 - Mitologia grecka - ZEUS

Poniższe zdanie zastępuje opisany w instrukcji efekt działania Zeusa:

"Umieść wybraną kartę z układu (odkrytą lub zakrytą) na stosie kart odrzuconych. Jeśli na karcie znajdują się żetony, weź je."

Ten efekt odnosi się do nowego symbolu naukowego. Posiadanie żetonu postępu Prawo lub karty Isztar pozwala szybciej skompletować 6 różnych symboli naukowych i wygrać przez dominację naukową.

Jeśli masz jednocześnie żeton postępu Prawo ORAZ kartę Isztar, możesz standardowo dobrać żeton postępu, ponieważ posiadasz 2 identyczne symbole naukowe.

Tak. Otrzymujesz żetony tak długo, jak długo są dostępne na kartach. Jeśli, dzięki Zmianie planów, dostępnych będzie kilka kart z żetonami, otrzymasz wszystkie możliwe. 

Jeśli weźmiesz kartę, na której znajduje się żeton węża, zostaje on odrzucony i nic się nie dzieje.

Nie, nie tracisz natychmiastowych efektów, które do tej pory się wydarzyły (monet, żetonów postępu, zbudowanych lub odrzuconych kart, powtórzonego efektu ani umieszczonych i przemieszczonych znaczników Wpływu).

Tak, symbole na kartach Wielkich Świątyń, poniżej ich kosztu, to warunki darmowej budowy i liczą się jako białe symbole. Żetony Dekretów oraz Postępu (Urbanistyka, Inżynieria), które się do nich odnoszą, również mogą z nich korzystać. 

STRONA 18 - SPISEK: SABOTAŻ

Poniższe zdanie zastępuje opisany w instrukcji efekt działania karty Spisku Sabotaż:

"Wybierz 1 z Cudów zbudowanych przez przeciwnika i odłóż go do pudełka razem z umieszczoną pod nim kartą Epoki. Nie będzie już wykorzystywany w grze. Gracz, który stał się celem tej akcji, nie traci natychmiastowego efektu zapewnionego wcześniej przez dany Cud (monet, żetonów postępu, zbudowanych lub odrzuconych kart, powtórzonego efektu ani umieszczonych i przemieszczonych znaczników Wpływu)."

Aktywny gracz wybiera żeton Postępu jako pierwszy, a następnie robi to jego przeciwnik.

W takim przypadku gra kończy się remisem.

Nie, zachowujesz żeton Postępu nawet jeśli stracisz symbol z pary.

W tej sytuacji nie możesz wymienić kart. Możesz po prostu użyć karty spisku, by umieścić znacznik Wpływu. 

Nie, wybierasz je w tajemnicy. Ujawniona zostaje jedynie ta, który wybierzesz, pozostałe wracają do pudełka bez odkrywania.  

Nie, wybierasz je w tajemnicy. Ujawniony zostaje jedynie ten, który wybierzesz, pozostałe wracają do pudełka bez odkrywania. 

Nie, możesz zatrzymać tę informację dla siebie i użyć jej przeciwko drugiemu graczowi.

Nie, Cud zostaje w pudełku.

Nie. Zawsze możesz zdecydować się nie umieszczać i nie przesuwać znaczników w zależności od tego, co będzie najlepsze dla Twojej strategii.

Tak, Curia Julia jest wyjątkiem od reguły. Możesz aktywować 2 karty spisku w tej samej turze – tylko w tej turze, w której zdecydujesz się aktywować Cud Curia Julia.

Tak. Otrzymujesz żetony tak długo, jak długo są dostępne na kartach. Jeśli, dzięki Zmianie planów, dostępnych będzie kilka kart z żetonami, otrzymasz wszystkie możliwe. 

Jeśli weźmiesz kartę, na której znajduje się żeton węża, zostaje on odrzucony i nic się nie dzieje.

Nie, nie tracisz natychmiastowych efektów, które do tej pory się wydarzyły (monet, żetonów postępu, zbudowanych lub odrzuconych kart, powtórzonego efektu ani umieszczonych i przemieszczonych znaczników Wpływu).

Tak, symbole na kartach Wielkich Świątyń, poniżej ich kosztu, to warunki darmowej budowy i liczą się jako białe symbole. Żetony Dekretów oraz Postępu (Urbanistyka, Inżynieria), które się do nich odnoszą, również mogą z nich korzystać.